Solør videregående skole

Jord- og Vannlaboratorium

Video fra analysearbeidet
__________________________________________________________________________________

Nyheter
Prisliste
Bedriftsdata
Analysegangen
Opplæring
Historie
Historie Vannlab
Historie Jordlab

Rapporter fra prosjekt

Årsrevyer

ÅR 2005
ÅR 2004
ÅR 2003
ÅR 2002
ÅR 2001
ÅR 2000
ÅR 1999
Russ 98
Russ 97
Russ 96
Russ 95
Russ 94
Russ 93
Russ 92
Russ 91

 

 Historie:

  • De greske naturfilosofene mente at alle stoffene rundt oss var bygd opp av de fire elementene: jord, vann, luft og ild. Ved å blande disse elementene i rett forhold kunne det enkelte stoff framstilles. Aristoteles innførte et femte element; eteren. Denne lære var enerådende fram til ca år 1600 e. Kr. Etter Aleksander den stores død (323 f. Kr.) ble Alexandria senter for den greske kultur. Her oppstod alkymien, en kombinasjon av filosofiske betraktninger, mystisisme og kjemisk viten. Alkymien kom til Europa med araberne.

  • Trekantsymbolet i logoen vår var alkymistenes symbol for jord. Alkymistenes hovedoppgave gjennom hele middelalderen var å omvandle uedle metaller til gull. Dette klarte de aldri. Men i sine forsøk oppstod det et stort behov for forskjellige kjemiske apparater. Således konstruerte de forskjellige destillasjonsapparater.

  •  Logoen over viser en dryppende destillasjonskolbe. Ved destillasjon av gjødsel o.l. framstilte de arabiske alkymistene ammoniakk (salmiakk). Alkymien gav spirer til den vitenskapelige kjemi. I den moderne jordbruksproduksjonen er det blitt nødvendig å framstille mineralgjødsel i store mengder i mangel av naturgjødsel. Ammoniakkframstilling er et viktig mellomtrinn i framstillingen av mineralgjødsel.

  • Gjennom kjemiske jordanalyser blir innholdet av plantenæringsstoffer i jorda bestemt. Jordanalyser er et viktig hjelpemiddel til å bestemme den gjødselmengden; mineralgjødsel eller naturgjødsel, som er nødvendig for god vekst og for å forhindre at overskuddsgjødsel ender i grunnvann, bekker og innsjøer.

    Hvordan vi analyserer jorda er vist under  Analysegangen