Solør videregående skole Jord- og Vannlaboratorium |
Video fra analysearbeidet | |
__________________________________________________________________________________ |
Nyheter Årsrevyer
ÅR 2005
|
Vannlaboratoriet 1992-1999 Skolen har utført omfattende vannundersøkelser de sju siste årene. Undersøkelsene har vært organisert som prosjekter på forskjellige klassetrinn.
Arbeidene har vært todelt; 1) Vann/vassdrag i jordbruksområdene er blitt undersøkt gjennom vekstsesongen; "Overgjødsling - eutrofiering av vassdrag i Solør." I tillegg til parametrene man undersøkte i 2. klasse målte man Klorofyll A (et mål for algemengden i vannet) og totalfosfor. Fosfat er normalt det vekstbegrensende plantenæringsstoffet i ferskvann. I enkelte vannprøver er også algene blitt artsbestemt. Man har blant annet funnet en art av Microcystis (giftproduserende blågrønnalge) som tidligere ikke er beskrevet i Norge. Noen elever har også brukt disse trofiundersøkelsene som fordypning i biologi.
NEDBØRSMENGDE - pH I NEDBØR Siden november 1991 har man daglig målt nedbørsmengde og pH i nedbøren på Flisa. I kortere perioder har dette vært utført i forbindelse med undervisningen, men stort sett er dette arbeidet utført av enkeltelever på fritida i samarbeid med lokalavisen Glåmdalen. Hver måned skriver eleven en rapport med grafer om hvordan nedbørsmengden og pH har vært. I tillegg er det utarbeidet årsrapporter med gjennomsnittlig veid pH og fordeling av nedbør etter vindretning. Målingene ble avsluttet i desember 1998. RAPPORTERING De aller fleste prosjektene er avsluttet med en skriftlig rapport som er blitt presentert for lokalavisene. I tillegg til oppdragsgiverne, miljøvernlederne og fylkesmannen, er rapportene sendt til forskningsinstitusjoner så som Norsk institutt for vannforskning (NIVA), Norsk institutt for luftforskning (NILU) og Jordforsk. Jordbrukskontorene, fiskeforeninger, Naturvernforbundet m.fl. har også ønsket rapporter. Kontaktflaten utad er etterhvert blitt stor. ANNERKJENNELSER: Kjemigruppene ved Åsnes videregående skole var de første som fikk Åsnes kommunes nyopprettede miljøvernpris da den ble utdelt for 1995. "Kjemigruppene ved Åsnes videregående skole har gjennomført en serie med vannkjemiske og ferkvannsbiologiske undersøkelser som holder et meget høyt nivå. Både problemstillinger, gjennomføring, datatolking og presentasjon er av en slik karakter at det kan benyttes både i overvåknings- og dels i forskningssammenheng." 20.november 1996 Dag Hessen Professor , Avd. Bestyrer Limnolgi UiO.
OVERVÅKING AV FORSUREDE VANN OG VASSDRAG I SOLØR - ATTESTASJON "Kjemigruppene ved Åsnes videregående skole har gjennom flere år kartlagt og dokumentert vannkvalitets-forholdene i et stort utvalg lokaliteter i Solør-regionen. Arbeidet er delvis finansiert av Fylkesmannen idet vi har sett stor nytte i dette arbeidet i forbindelse med kalkningsvirkomheten i denne delen av fylket. Vi har på denne måten kunne dokumentere utviklingen samt justere kalkningsinnsatsen. Vi takker alle for god innsats." Tore Qvenild Overingeniør, Fylkesmannen i Hedmark, miljøvernavd. 13.desember 1996
UTTALELSE OM VANNUNDERSØKELSENE "Vannundersøkelsene ved Åsnes videregående skole er et positivt tiltak med stor pedagogisk og vannfaglig betydning. Det er fremdeles begrenset kunnskap om aktuelle forhold knyttet til miljø- og forurensning-problemer i lokale nedbørfelt og vannforekomster i Norge. Vi som arbeider med slike oppgaver på NIVA vil uttrykke vår annerkjennelse av den verdifulle innsats som blir gjort. Vi ser frem til fortsatt kontakt med Åsnes videregående skole på dette felt." 13.desember 1996 Olav Skulberg (NIVA)
CEFIC-KONKURRANSEN 1997: Kjemigruppa ved Åsnes videregående skole gikk til topps som nasjonale vinnere i den europeiske kjemikonkurransn "CEFIC Science Education Award" arrangert av den europeiske kjemiindustriens forenig CEFIC. Juryens vurdering av Åsnes' prosjekt var som følgende:
Prisen på kr. 10.000.- ble utdelt på PIL's årskonferanse 6. mai 1997 av adm. direktør Arve Torsvik. PIL, prosessindustrens landsforening organiserer hovedtyngden av norsk eksportindustri. Følgende elver var med: Marianne Elsetrønningen , Ingvil Arnesen, Anne-Berit Moe, Elisabeth Karlstad og Marte Skarpnord. |
|||||||
|